Uitslag experimenten van gisteren

Prik je ‘m lek of niet?

Vond jij het ook niet gek om te merken dat je potloden in de zak kunt steken, zonder dat er water uit lekt? Zullen we uitleggen hoe dat komt? Het is misschien wel een ingewikkeld verhaal, maar dan heb je gelijk weer iets geleerd! Leuk om spelenderwijs te ontdekken en te leren!

Het plastic bestaat uit heel veel kleine moleculen en die houden zich vast aan het potlood die er doorheen prikt. Het potlood duwt de moleculen aan de kant, maar als je het potlood er weer uit haalt, kunnen de moleculen de zak niet meer sluiten. Daarom stroomt dan toch het water eruit als je de potloden uit de zak haalt. Als je het interessant vindt om verder te lezen of kijken over moleculen, kijk op deze link:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wat-zijn-moleculen/

Wortels

Hoe staat het met je wortels? Waarschijnlijk is de wortel in het zoute water helemaal slap en buigzaam. Hoe kan dit? Dit is ook een ingewikkeld verhaal, maar misschien snap jij het!

Wortels bestaan voor een groot deel uit water, maar heel weinig zout. Water zorgt ervoor dat de wortel stevig is. Water stroomt altijd van een plaats waar weinig zout is, naar een plaats waar veel zout is. In de beker waar je het zout had toegevoegd, zit er meer zout in het water dan in de wortel. Dus dan stroomt het water uit de wortel, je beker in. Met een moeilijk woord heet dit: osmose. Het water is dan uit de wortel en dan wordt de wortel dus slap. Weer wat geleerd!

 

Experiment van vandaag: Hoe sterk is spaghetti?

Wat denk jij? Hoe sterk is spaghetti? Het lijkt zo dun en het lijkt ook makkelijk te breken, hoe kan het dan dat het zoveel zou kunnen tillen? Wat zou je willen testen? Laat je creativiteit de vrije loop!

Wat heb je allemaal nodig?

  • Spaghetti
  • Piepschuim of iets anders zachts, waar je het in zou kunnen prikken
  • Boeken of houten blokken, of iets anders waar je mee kunt stapelen
  • Wat zou je nog meer kunnen gebruiken om te testen?

Aan de slag!

We geven je een aantal tips, maar misschien weet je zelf ook iets leuks te verzinnen.

  1. Probeer eens met je hand op 1 spaghettisliert te leunen, als hij rechtop ergens in geprikt staat? Als je er meer bij elkaar zet, wat gebeurt er dan? Hoe werkt dit?
  2. Hoeveel gewicht kan spaghetti horizontaal dragen? Maak een soort brug van de spaghetti en boeken/ blokken. Als je er nu op leunt of iets erop legt? Wat gebeurt er dan?
  3. Verzin leuke variaties!

Variatietips

  1. Heb je toevallig marshmallows in huis, dan kun je met marsmallows en spaghetti een mooi kunstwerk bouwen. Of misschien weet je iets anders zachts in huis, in plaats van marshmallows, waar dat ook mee zou kunnen?
  2. Als je klaar bent met de proef, vraag je of je voor je ouders pasta mag koken. Zoek een lekker recept uit op Internet en maak je ouders blij!

 

Deze activiteit komt uit onze activiteitendatabase DoenKids en is aangepast aan de thuissituatie.

© copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden