Schrijf je eigen lied of rap!

We gaan een eigen liedtekst of rap schrijven! Daarvoor moet je natuurlijk eerst even oefenen.

Wie is jouw favoriete artiest momenteel? Welke liedjes luister jij graag? Zou je op die liedjes of raps een andere tekst kunnen verzinnen?

Misschien ben jij wel de nieuwe Davina Michel of Marco Borsato. Misschien kun je wel mee doen met The Voice of Holland Kids en kun je bij Ali B in zijn team! Wie durft de uitdaging aan?

Als je ook nog een muziekinstrument speelt, zou het ook gaaf zijn als je erbij nog bijvoorbeeld piano of gitaar kunt spelen!

Als je toestemming van je ouders hebt, zou het heel gaaf zijn als je het lied of de rap met anderen kunt delen!

 

Wat heb je allemaal nodig?

 • Een computer met Internet
 • Youtube
 • Songteksten
 • Pen en papier
 • Rijmwoordenboek misschien?

Verschil tussen rappen (rap) en zingen (lied)?

Het verschil tussen zingen en rappen is, dat rap geen melodie heeft. Rappen is vooral ritme. Je kunt zelfs bestaande liedjes ook rappen, als je ze ritmisch uitspreekt.

Aan de slag!

 1. Oefen eerst even met het zingen of rappen van bekende liedjes. Hierdoor weet je hoe het voelt en hoe je een goede “flow” krijgt. Je kan ook oefenen met bekende kinderliedjes eens om te zetten naar een rap, zoals 1,2,3,4 hoedje van papier.
 2. Kies een leuk liedje of een goede beat, waarop je je tekst wil gaan schrijven. Op Internet kun je bij Google / Spotify op zoek naar beatbox en daar vind je vast iets gaafs! Om wat meer informatie over beatboxen te hebben, kun je op deze link kijken: https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-beatbox/
 3. Kies een onderwerp en bedenk vervolgens welke boodschap je aan anderen mee wilt geven. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als: vakantie, sport, vriendschap, verliefdheid, pesten, school, hobby’s, familie.
 4. Bedenk hoe de rap of het lied opgebouwd zal worden. Bedenk over wie het gaat en voor wie het is, wie is je publiek. Schrijf wat woorden op die je in je rap/ lied wilt gebruiken.
 5. Een rap/ lied rijmt vaak aan het einde van de zin. Het gebruik van een rijmwoordenboek kan je helpen.
 6. Schrijf een stukje en oefen het hardop. Klinkt het goed? Loopt het lekker op de ritme van de muziek? Als dit niet zo is, kun je hem nog veranderen. Vloeken en schelden is trouwens verboden!
 7. Als je rap/ lied af is, neem hem dan op met bijvoorbeeld een mobiele telefoon of camera. Het kan helpen om het stukje voor stukje op te nemen, dat als het mis gaat, je niet alles opnieuw hoeft te doen.

 

Deze activiteit komt uit onze activiteitendatabase DoenKids en is aangepast aan de thuissituatie.

© copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden