De vlinderdans

De vlinderdans ofwel dansen en spelen met een sjaaltje. Dansen of bewegen op muziek vinden heel veel kinderen een leuke bezigheid. Samen dansen is nog leuker.

Benodigdheden:

  • Sjaaltje (bij voorkeur van een licht liefst doorschijnend stofje)
  • Muziek (bij voorkeur instrumentaal)

 

Dreumes: Jonge kinderen bewegen graag op muziek. Bij liedjes met teksten maken ze er graag bewegingen bij. Bij het dansen op muziek is het soms handig om juist geen tekst te hebben zodat je dreumes zich kan concentreren op de muziekgeluiden zelf en daarop kan bewegen. Klassieke muziek is vaak heel geschikt voor jonge kinderen om op te dansen. Ook b.v. veel van de Efteling muziek zoals Droomvlucht en Fata Morgana zijn geïnspireerd op klassieke muziek. Houd je zelf beslist niet van klassieke muziek, dan is andere muziek waar je voorkeur naar uit gaat natuurlijk ook goed.

Droomvlucht https://www.youtube.com/watch?v=Ji6Mr8RYr3M

Fata Morgana https://www.youtube.com/watch?v=O4dEAnjgHBo

Lente Vivaldi: https://www.youtube.com/watch?v=dMqEMXjx8ss

Dans zelf mee en probeer hard, zacht, snel, langzaam in je dans toe te passen. Je dreumes beweegt en danst waarschijnlijk geheel op zijn eigen manier. Soms aan je hand, soms los, ook zittend kan je dreumes op de muziek bewegen. Maar hoe meer vrijheid en bewegingsruimte des te meer de dreumes op zijn manier kan dansen.

Dans in eerste instantie zonder sjaaltje en voeg na verloop van tijd het sjaaltje toe om mee te bewegen. Alsof jullie als vlindertjes rondgaan. Je dreumes vindt waarschijnlijk gewoon het wapperen met een doekje een leuke bezigheid en ziet er vast geen vlinderbewegingen in en dat is ook nog helemaal niet belangrijk.

 

Baby: ook baby’s houden vaak van muziek. Met je baby op de armen dansen vinden veel baby’s prettig. Ook bij baby’s kun je zittend of op schoot op de muziek bewegen.

Bij baby’s is de toevoeging van het sjaaltje tijdens het dansen minder geschikt. Wel kun je met het sjaaltje op een rustige langzame manier voor je baby’s gezichtje heen en weer gaan. Je baby zal het sjaaltje dan met de ogen volgen en waarschijnlijk niet meer op de muziek gericht zijn. Het dansen en met het sjaaltje bewegen zijn dan twee losse activiteiten.

 

Dansen maar!

© copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden