Kiekeboe

Verstop je gezicht achter je handen of achter een doekje en speel het spelletje Kiekeboe.

Filmpje ter inspiratie:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=TeOSfTrRWZs&feature=emb_logo

 

Baby

Je kunt al beginnen met het spelen van 'Kiekeboe' als je baby nog heel klein is. Verstop je ogen achter je handen en laat ze vervolgens weer zien terwijl je 'Kiekeboe' roept. Het kind zal dan vaak een glimlach laten zien. Voor een baby is namelijk niets vanzelfsprekend: de wereld is nog nieuw en onbekend. Houd wel in de gaten dat je op tijd stopt met dit spelletje met hele jonge baby's.

Vanaf 10 maanden is er bij een baby het besef dat mensen en dingen weg kunnen zijn, maar dan ook weer terug komen. Tussen het eerste en tweede levensjaar kan een kind last hebben van verlatingsangst. Het spelletje 'Kiekeboe' leert het kind dat als hij je niet kan zien, je niet echt weg bent. Door veel 'Kiekeboe' te spelen, leert het kind erop te vertrouwen dat je altijd terug komt.

Dreumes

Je gaat tegenover je dreumes op de grond zitten. Houd het doekje voor je gezicht, trek het weg en zeg: 'Kiekeboe!' Hierna kun je dit ook bij je dreumes doen. Je dreumes zal jou imiteren en zelf aan het doekje willen trekken. Kijk goed of je dreumes het niet te eng vindt worden, anders nog alleen bij jezelf doen. Sommige peuters vinden dit spel ook nog leuk om te spelen.

  

Peuters: verstoppertje

Peuters spelen het spel 'Kiekeboe' op een andere manier. Zij spelen verstoppertje. Ze verstoppen zich op een bepaalde plek met de gedachte dat ze gevonden gaan worden. Het gaat om het vertrouwen dat ze gevonden worden. Als ze een verstopplekje kiezen gaan ze meestal elke keer op hetzelfde plekje verstoppen. Later komt je peuter tot het besef dat het toch nog niet goed verstopt is. Kijk voor tips over verstoppertje bij deze activiteit.

© copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden