Rollende balletjes

Knutsel een glijbaan van een keukenrol en rol de balletjes naar beneden

Wat heb je nodig?

  • keukenrollen of wc-rolletjes
  • zachte balletjes (niet te klein i.m.v. de veiligheid!)
  • schaar
  • plakband/tape

Voorbereiding

Ga op zoek naar geschikte kokers of rolletjes. Knip deze doormidden of knip toiletrolletjes doormidden en plak ze met tape aan elkaar vast. Leg wat balletjes klaar. Neem met de baby plaats op een rustige plek.

De activiteit

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 maanden. Baby’s en dreumesen oefenen hiermee de pincetgreep. Dat is de mogelijkheid om een klein voorwerp tussen duim en wijsvinger te houden. Deze pincetgreep is één van de mijlpalen in de fijne motoriek van een baby. Zodra de baby dit kan doen, zal hij of zij het de hele tijd willen herhalen.

Uitvoering

Ga op de grond zitten met je baby, en laat zien hoe je de tunnel vasthoudt. Je kunt de baby op schoot nemen maar dit hoeft niet. Je kunt namelijk ook beiden op een kleed plaatsnemen en de tunnel tegen de vloer aan laten komen. Nu begin je met het plaatsen van de ballen bovenaan de tunnel en laat je je baby kijken hoe ze naar beneden rollen. Laat je baby vervolgens zelf de ballen op de tunnel leggen en help om de tunnel min of meer te kantelen om de bal sneller of langzamer te laten rollen.

Als je baby eenmaal onder de knie heeft hoe de bal van de glijbaan gaat, kun je spelletjes spelen. Zoals aangeven waar elke bal eindigt, de richting veranderen en kijken welke bal het verste weg is gerold.

Dreumesen
Voor dreumesen kun je de activiteit iets spannender maken door verschillende soorten balletjes te gebruiken en/of de baan met kokers langer te maken of met een bocht erin. Ook een autootje er af laten rijden kan een leuk spel zijn.

 

Let op!

Gebruik geen ballen die te klein zijn voor de baby die hij/zij door kan slikken of in kan stikken. Een goede vuistregel is: iets dat door een wc-rolletje past is eigenlijk te klein.

 

Deze activiteit komt uit onze activiteitendatabase DoenKids en is aangepast aan de thuissituatie.

© copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden