Hoe breng ik structuur in de dag voor mijn dreumes of peuter?

Inmiddels is de eerste week met de kinderen thuis een feit. Doordat de structuur van een normale werkweek met opvang voor de kinderen weg is gevallen, zijn veel gezinnen op zoek naar een nieuwe balans in de dag. In een poging om te ondersteunen bij deze zoektocht naar structuur, hebben we hieronder wat tips en adviezen gezet. Gebaseerd op de ervaringen van structuur in de kinderopvang groep en informatie van pedagogen. Wie weet helpt het iets bij het vinden van een nieuwe balans in deze tijd.

 

Zelfstandig spelen

Kinderen vinden het fijn om de hele dag papa en mama om zich heen te hebben en zij zullen vast volop aandacht vragen. Maar als ouder moet je je aandacht ook verdelen. Zo zal er wellicht ook thuis gewerkt moeten worden en/of oudere broertjes en zusjes geholpen moeten worden met hun huiswerk.

Peuters en dreumesen (en baby’s) kunnen zich niet langer dan 10 á 15 minuten zelf vermaken. Het is goed om dat te beseffen, zodat je niet te hoge eisen stelt. Dat zou alleen maar voor frustratie zorgen bij jezelf en bij je kind. Thuis werken waar je peuter bij is, zal waarschijnlijk moeizaam verlopen. Probeer als dat kan af te stemmen met je partner of een andere volwassene, zodat je, als je echt thuis moet werken, even uit het gezichtsveld van je kind kunt gaan zitten.

Afhankelijk van de leeftijd en karakter van je peuter kun je wel van hem/haar vragen om korte tijd zelf te spelen (bv met duplo, auto’s of poppen). Lukt dat niet vanzelf dan kun je proberen daarover een afspraakje te maken, bv als ik klaar ben met… dan gaan we samen… Vergeet niet je waardering te laten blijken als het ook lukt.

Onze eigen Froukje Vlog heeft hierover ook een filmpje gemaakt, wat leuk kan zijn om te kijken met je kind. Kijk via deze link dit filmpje: Froukje Vlog - binnen spelen

Het belang van structuur

Structuur in een dag is voor jonge kinderen belangrijk. Als elke dag ongeveer hetzelfde verloopt weten zij wat er komen gaat. De dag wordt voorspelbaar, dit geeft hen houvast en daarmee emotionele veiligheid. Een vaste dagindeling en herkenbare rituelen helpen daarbij. Als deze regelmaat er is, zul je hopelijk aan de kinderen gaan merken dat ze zich hier makkelijker aan houden en zelf rustiger worden en eerder tot spel komen.

Een tip is om ‘s morgens met je peuter te bespreken wat er gaat gebeuren die ochtend (en na de lunch voor de middag). Of je kunt samen met je peuter een dagindeling te maken, zodat hij/zij weet waar hij aan toe is. Het kan helpen dit visueel te maken met plaatjes. Hang dit op een zichtbare plek op (bv een lijntje met knijpers) en haal het plaatje weg als het voorbij is. Doe dit per dagdeel, dat is al lang genoeg voor een peuter om te moeten overzien.

Eet-, drink- en slaapmomenten zijn duidelijke bakens waartussen activiteiten gepland kunnen worden. Zorg dat in je dagindeling een paar elementen terug komen. De lengte van de activiteiten doen er niet echt toe. Kijk naar je kind of hij/zij nog geïnteresseerd is in de activiteit, zo niet, dan kun je stoppen, of er een andere draai aan geven.

Denk bv. aan:

  • Iets actiefs zoals: springen, verstoppertje, dansen, buitenactiviteit (voor zover mogelijk)
  • Iets creatiefs zoals: samen kleien, tekenen, verven
  • Iets met spelletjes (taal): voorlezen, zingen, spelletjes als memory, lotto e.d.
  • Iets met bouwen: b.v. duplo, blokken, auto’s
  • Iets met rollenspel: b.v. keukentje, poppen, winkeltje (bv met echte materialen)

In de rubriek ‘Tips voor thuis’ op onze website kun je extra inspiratie opdoen.

Meehelpen

Iets wat jonge kinderen graag doen is ‘meehelpen’ in het huishouden. Dat kost in eerste instantie beslist meer tijd maar heeft als voordeel dat het zowel leuk als leerzaam is voor kinderen. Zij willen je graag imiteren en zien het als samen spelen. Eerst snel het huishouden en dan samen een spelletje duurt misschien net zo lang als samen het huishouden doen.

En misschien is er wel meer ruimte en tijd aan het begin van de dag om van het opstaan, aankleden en ontbijten een activiteit op zich te maken. Een goed moment om de zelfstandigheid van de kinderen te stimuleren. Je kunt ze bv. zelf eens de kleding uit laten zoeken die ze die dag aan willen trekken en laat ze zelf aankleden. Laat ze zelf hun boterham smeren of misschien ook die van papa en mama.

Een voorbeeld dagindeling

Maak voor jezelf ongeveer een planning maar kijk natuurlijk hoe de dag loopt en hoe je kind is, wat hij nodig heeft op die dag. Onderstaand schema is een suggestie:

Succes, maak er ondanks alles ook gezellige dagen van en koester de tijd met elkaar.

© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden