Eten en drinken:

Liedjes zingen en ijsjes maken!

Eten en drinken doen we elke dag. Uw kind kan daar heerlijk van genieten. Toch zijn er ook dingen die ze juist niet graag eten. Door peuters te betrekken bij het kopen, bereiden en klaarzetten stimuleer je ze allerlei dingen te eten. Je moet een nieuwe smaak of gerecht wel meerdere keren proeven om het lekker te gaan vinden. Hoe pak je dat aan?

Uw kind meenemen met het boodschappen doen is nu geen goed idee. Inspraak geven in wat er gekocht wordt kan wel. Laat uw kind kiezen uit 2 dingen. Eten we boontjes of witlof, kopen we kiwi of banaan, broodjes of yoghurt als ontbijt. Dan heb ik het over gezonde etenswaren. Door te variëren leer je kinderen verschillende structuren te proeven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe dan?

Laat ze meehelpen. Wat al begint met het tillen/ opruimen van een net sinaasappels, een pak macaroni of rijst, een pak melk. Wat zwaar, koud of lastig vast te pakken.

Laat ze meehelpen met de bereiding. Schil, mix en sorteer het eten. Laat ze de aardappel, wortel e.d. in de pan water doen of gebruik een vergiet. Een ei roeren, deeg kneden of iets overgieten. Zacht fruit breken, schillen of snijden met een kindermes. Laat ze het in bakjes of borden doen.

Geef ze complimenten voor het meehelpen en beschrijf steeds wat jullie doen. Het hoeft niet lang te duren, maar kijk tot wanneer het kind interesse heeft. 

Maak van het opeten een feestje. In een mooi schaaltje, zelf de kleur uitgezocht, ook voor papa en mama. Een boterham zelf smeren, versieren en snijden kan uw kind misschien al zelf. En anders door te doen het zelf leren.  

Zingen voor het eten

In de peutergroepen van Kindkracht zingen de pedagogisch medewerkers altijd liedjes voordat ze met de kinderen gaan eten. Dat zorgt voor een herkenbare dagindeling, stimuleert de taalontwikkeling én is ook nog eens gezellig om met elkaar te doen.

Pedagogisch medewerker Natascha heeft een aantal van deze liedjes voor thuis ingezongen. Ze gebruikt gebaren ter versterking van de gesproken taal. 

Klik hier voor het EET liedje

Klik hier voor het FRUIT liedje

 

Wil je eens gezonde ijsje maken?

Frozen yoghurt ijsjes

Benodigheden

 • yoghurt
 • ( kinder ) mes
 • ijslollystokjes of plastic lepeltjes
 • verschillende soorten zacht fruit
 • vormpjes of plastic bekertjes

Hoe maak je de heerlijke ijsjes?

 • Laat je kind zoveel mogelijk meehelpen
 • Snijd allerlei fruit in stukken. Dit kan zijn kiwi, ananas, aardbei of bijvoorbeeld mango. Doe dit in de siliconen vormpjes als je die hebt. Heb je die niet gebruik dan plastic bekertjes die je voor de helft eventueel kunt afknippen. 

 • Doe er een klein laagje fruit in. Voeg er vervolgens yoghurt aan toe. Gebruik je de vormpjes van het voorbeeld vul ze dan met yoghurt. Gebruik je plastic bekertjes vul ze dan tot ongeveer 1/3 met yoghurt. 
 • Zet de ijsjes nu in de diepvries. Haal ze na ongeveer een half uur uit de vriezer. Stop dan een ijslollystokje in elk van je ijsjes. 

 • Zet de ijsjes weer terug in de vriezer en laat ze nu compleet bevriezen. Dat duurt wel een paar uurtjes. Als ze klaar zijn kun je ze uit de vormpjes halen en smikkelen van de ijsjes!
 • Kijk af en toe even met je kind in de vriezer, zijn ze al klaar?

Zoek je nog meer kook inspiratie? Kijk dan ook bij de tips voor de 4-7 jarige kinderen, daar zijn verschillende kook-activiteiten te vinden!

 


 

© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden