Lente zonnevanger

Wat kan je doen met natuurlijke materialen uit je omgeving?

Misschien heb je gisteren de lente speurtocht gedaan en allerlei verschillende natuurlijke materialen gevonden. Als je dat nog niet gedaan hebt, kun je eerst alsnog de speurtocht doen. Of je gaat los van de speurtocht op zoek naar verschillende natuurlijke materialen.

Met natuurlijke materialen kun je allerlei creatieve dingen bedenken. Voel je vrij om zelf te bedenken hoe je ze in je creaties wilt gebruiken! Voor een beetje inspiratie geven we je hier tips voor het maken van een zonnevanger. Hang hem voor het raam zodat iedereen hem kan zien en de zon er mooi doorheen kan schijnen. Dat ziet er vrolijk uit en iedereen kan zien dat je de Kindkracht tips voor thuis ook meedoet!

Wat heb je nodig?

  • verschillende natuurlijke materialen zoals bloemen en blaadjes (het beste zijn kleine, niet te dikke bloementjes en blaadjes)
  • zelfklevend ( plak of huishoud) folie (doorzichtig)
  • perforator/ schaar/ ( vis ) draad/ tape
  • takken, evt. ijslollystokjes

Aan de slag!

Volg onderstaande stappen om de activiteit uit te voeren en bekijk de foto's.

Stap 1: Ga naar buiten toe op zoek naar verschillende natuurlijke materialen. Denk aan: bladeren, bloemblaadjes (die al op de grond liggen), grassprieten, enz. Verzamel deze natuurlijke materialen in een tas. Of je hebt ze tijdens de Lente wandeling (van gisteren) al gevonden. Benoem samen wat jullie tegenkomen tijdens het wandelen om de taalontwikkeling te stimuleren.

Je kan ook takken meenemen om de je schilderij tussen te spannen, maar het kan ook rechtstreeks op het raam geplakt met tape.

   

Stap 2: Knip een stuk huishoudfolie folie uit. Zorg ervoor dat je dit stuk folie straks dubbel kunt vouwen dus knip het niet te klein. Laat je kind de “schatten” er op leggen.

Stap 3: Vouw de folie dubbel en knip de zijkanten in een gewenst formaat bij. Plak het met doorzichtig plakband strak vast, zodat het niet makkelijk verschuift.

Stap 4: Maak met een perforator een gaatje in elke hoek van het folie (4x).

Stap 5: Bind het folie met touw vast aan een tak. Dit doe je door het touw door het gaatje in de hoek van het folie te halen en dit vast te knopen aan de tak.

Stap 6: Doe dit ook met de andere tak. Nu heb je zowel boven als onder het folie een tak vastgemaakt.

Stap 7: Hang de lente zonnevanger met een visdraad of touw voor het raam op. Geniet van de mooie zonnestralen!

 

Ontwikkelingsgebieden stimuleren

Je stimuleert tijdens deze activiteit de sensomotorische ontwikkeling. Het kind voelt buiten allerlei verschillende natuurlijke materialen en maakt een keuze in de materialen dat het gaat gebruiken. Met de fijne motoriek pakt het kind de materialen op. Bespreek samen wat jullie gevonden hebben in de natuur. Dit stimuleert zowel de wereldoriëntatie als de mondelinge taalontwikkeling. Sorteer de verschillende materialen bijv. op kleur (cognitieve ontwikkeling). Laat het kind vooral zelf keuzes maken hoe de zonnevanger eruit komt te zien. Zo stimuleer je de beeldende expressie.

 

Deze activiteit komt uit onze activiteitendatabase DoenKids en is aangepast aan de thuissituatie.

© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden