Lente speurtocht

Kun jij verschillende natuurlijke materialen verzamelen? En verschillende insecten opsporen in de natuur? Vink het dan maar snel van je lijstje af!

Wat heb je nodig?

  • (Papieren) tasje
  • Potlood of krijtjes
  • Lint/ schaar/ tape
  • speurkaart uitprinten

Vooraf:

Deze activiteit sluit aan bij het lente seizoen. Je kunt vooraf samen praten over de lente. Wat gebeurt er met de bladeren in de lente? Welke dieren zie je in de lente? Groeien er bloemen? enz. enz. Zing of luister evt. liedjes over het thema lente:

https://www.youtube.com/watch?v=f3YebMRODjs

En dan: print de speurkaart via deze link uit, pak een tasje en ga op pad. 

Aan de slag!

Bekijk samen met de kinderen de speurkaart. Wat zou hier de bedoeling van zijn? Wat zien jullie op de speurkaart staan? Er staat een lijstje met natuurlijke materialen die we kunnen verzamelen en een lijstje met dieren, planten, sporen, et cetera die we tegen kunnen komen.

Vertel aan de kinderen dat we straks naar buiten gaan en gaan speuren naar natuurlijke materialen die op ons lijstje staan. Hebben we iets gevonden van onze lijst? Dan bekijken we het of nemen we het mee in onze tas en kruizen we het af op de lijst.

Hebben we alles gevonden?

Let op: Bewaar wat (kleurrijke) materialen voor morgen, dan staat er een knutselactiviteit klaar!

 

Welke ontwikkelingsgebieden stimuleer je bij je kind?

Je stimuleert tijdens deze activiteit de cognitieve ontwikkeling van het kind. Het kind sorteert de verschillende natuurlijke materialen die op de speurkaart staan. Met de fijne motoriek houdt het kind de natuurlijke materialen vast en voelt verschillende structuren (sensomotorische ontwikkeling). Benoem samen de verschillende materialen die jullie vinden. Dit stimuleert zowel de ontwikkeling van de wereldoriëntatie als de mondelinge taalontwikkeling.

 

Deze activiteit komt uit onze activiteitendatabase DoenKids en is aangepast aan de thuissituatie.

© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden