Prik je hem lek, ja of nee?

Weet je het proefje van dinsdag nog? Toen hebben we gekeken of het lukte om eieren heel te laten, terwijl je ze op de grond liet vallen in verschillende materialen. Heb je daarna iets lekkers klaar gemaakt met de eieren voor de rest van het gezin? Daar zullen ze vast blij mee zijn geweest!

Vandaag gaan we een ander proefje doen!

We gaan potloden in een zak met water steken en hopen dat hij niet gaat lekken. Dit klinkt heel onwaarschijnlijk dat het kan, maar niets is onmogelijk! Zet hem op! Misschien verstandig om deze activiteit buiten te doen, voor de zekerheid. We willen geen boze papa’s en mama’s of dat jij zelf moet gaan dweilen.

 

Wat heb je nodig?

  • Een hersluitbare plastic zak, met zo een soort ritsje.
  • Een aantal scherpe ronde potloden
  • Water

 

Aan de slag!

Je gaat de zak voor ongeveer de helft met water vullen. Daarna doe je hem heel goed dicht en controleer je even of er geen water uitkomt. Om door de zak heen te kunnen prikken, hebben we natuurlijk wel scherpe punten nodig aan het potlood. Is dit nu nog niet zo, pak dan nog even een puntenslijper en test daarna met je vinger of de punt goed scherp is.

 

Wat zal er gaan gebeuren als je het potlood door de zak probeert te steken?

Wie durft? Het is best spannend eigenlijk!

Schrijf op een papiertje wat er is gebeurt of maak er een foto van.

Morgen zullen we je vertellen hoe dit experiment werkt!

 

Extra experiment met wortels

Hebben je ouders toevallig wortels in huis? Dan heb ik nog een klein experiment voor jullie, maar dan moeten jullie wel even geduld hebben. Lukt dat in deze dagen nog? Wat zou het verschil zijn tussen de wortel die je een nachtje in zout water zou leggen ten opzichte van de wortel die in zoet water ligt? Dit gaan wij ontdekken.

Wat heb je nodig?

  • 2 verse wortels
  • 2 glazen
  • Zout
  • Water
  • Eetlepel

 

Aan de slag!

Denk eerst eens bij jezelf na, wat zou er kunnen gebeuren?

Nu gaan we in één van de twee glazen twee eetlepels zout doen. In beide glazen zet je nu een wortel. Het is tijd om een nachtje te slapen en morgen te kijken wat er is gebeurd. Zal het kloppen wat jij hebt bedacht? Misschien kun je er met je ouders of broertjes/zusjes er ook eens over praten? Wat denken zij dat er gaat gebeuren?

© copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden