Sensorische rijst

Sensorische rijst is gewoon rijst uit een pak. Voor baby’s en dreumesen is het betasten en voelen van alles om hen heen een heel belangrijk zintuig. Op deze manier leren zij de wereld kennen en begrijpen. Alles wordt door hen met handen, voeten en met hun mond gevoeld. Maar helaas, dat laatste mag nu net niet met ongekookte rijst.

Dus ook bij deze activiteit geldt: houdt continu toezicht om te voorkomen dat je dreumes er van gaat eten.

Met je handen is rijst heerlijk om mee te spelen en te voelen. Het voelt grappig, al die kleine korreltjes. Het is een simpele activiteit, maar leuk om uit te voeren met je dreumes.

Wat heb je nodig?

  • Bak of schaal
  • Rijst (of macaroni, penne, fussili, vlindertjes e.d.)
  • evt. speelgoed
  • stoffer en blik (je hebt kans dat het niet allemaal in de bak of schaal blijft)

De activiteit

Pak de bak en doe, waar je dreumes bij is, de ongekookte rijst (of pasta) in de bak. Laat hem eerst lekker zijn gang gaan en kennis maken met de korrels. Doe rustig met hem/haar mee. Ga er met je handen doorheen, pak een handje vol en laat het weer uit je handen glijden, maak een kuiltje, strijk het glad. Laat je dreumes zelf bepalen wat hij er mee doet, mogelijk gaat hij je nadoen maar het is ook leuk om je dreumes na te doen. Heerlijk voelen.

Variaties

  • Verstop er een voorwerp in en wacht tot ze het vanzelf tegenkomen.
  • Het toevoegen van kleine bakjes en een schepje of lepel kan het spel weer een nieuwe impuls geven op het moment dat uw dreumes een beetje klaar is met zelf voelen.
  • Heb je de mogelijkheid om buiten te spelen? Neem dan de bak met rijst mee naar buiten en voer daar de activiteit uit.

Opruimen

En aan het eind, tja, dan moeten we de rommel die we gemaakt hebben weer opruimen, dat hoort erbij. Met een stoffer en blik de rijst die er naast gevallen is opvegen is beslist ook een leuke activiteit voor je dreumes.

Tip: bewaar de rijst en pasta zodat je er meerdere keren mee kunt spelen.

Ook peuters vinden rijst en pasta’s vaak nog leuk materiaal om mee te spelen. Kleuters kunnen er zelfs allerlei kunstwerken mee maken. Kijk daarvoor bij de activiteit van de 4-7 jarigen van 30 maart ‘pasta kunst’: Klik hier voor de activiteit pasta kunst

© copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden