Spiegeltje, wie zie ik daar?

Wie zie ik daar in de spiegel? Het beweegt dezelfde kant op als dat ik doe.. dat is interessant!

Wat heb je nodig?

  • spiegel
  • knuffels of een ander favoriet speeltje
  • evt. klein beetje lippenstift of tandpasta

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

Zet je baby/dreumes voor de spiegel, zodat hij zowel zijn spiegelbeeld als jou kan zien. Wijs je baby/dreumes op zijn neus, zijn haar, ogen, enz. Benoem welk gezichtsdeel je aanwijst. Ook kun je wijzen naar je eigen neus. Maak er een spelletje van door grappige gezichten in de spiegel te trekken en je baby/dreumes te vragen om hetzelfde te doen (rimpel je neus, steek je tong uit, verbreden van je ogen, etc). Het kind ziet de verschillende bewegingen in de spiegel en probeert dit misschien wel na te doen

Maak met een heel klein beetje lippenstift (of tandpasta) een stip op je neus,  bij jezelf en de bij je baby/dreumes. Wijs het samen aan in de spiegel. Kijk goed of je baby/dreumes het wel prettig vindt. Stop ermee als ze het vervelend of eng vinden.

Gebruik een knuffel of het favoriete speeltje om een soort van een "poppenkast" uit te voeren voor de spiegel. 

Tot ergens rond de leeftijd van 9 maanden weet een baby niet dat hij zijn eigen spiegelbeeld ziet. Dit kun je testen door de baby voor de spiegel te zetten en een stuk speelgoed of knuffeldier achter hem te leggen (wat je baby in de spiegel kan zien). Als hij dit vervolgens achter zich probeert te pakken is hij zich er van bewust. Zo niet, dan is hij er zich nog steeds niet van bewust dat hij en zijn reflectie één en hetzelfde zijn.

Let op: een gewone losse spiegel kan vrij makkelijk breken, blijf er dan altijd bij en laat ze er niet alleen mee spelen. Er zijn onbreekbare kinderspiegels te koop waar jonge kinderen zelf mee kunnen spelen en alles bekijken.

 

Deze activiteit komt uit onze activiteitendatabase DoenKids en is aangepast aan de thuissituatie.

© copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden