Tummy time

Ofwel tijd om op je buik te liggen. Daarmee train je de nek, rug en hoofdspieren van een baby

Voor een baby is het goed elke dag even op zijn buik te leggen. Dit zorgt ervoor dat de baby zijn nek, rug, armen en hoofdspieren traint en sterker maakt. Die sterke spiertjes heeft je baby weer nodig om straks te leren zitten, kruipen en lopen.

In het begin zijn een paar minuutjes genoeg. Als de baby ouder wordt, kun je de tijd dat hij op zijn buik doorbrengt steeds verder uitbreiden. Blijf wel altijd dicht in de buurt!

Het liggen op de buik

Het liggen op de buik wordt langzaam opgebouwd en bestaat uit een aantal stappen.

Dit zijn: 

  1. Het rechtop houden van de baby tegen je schouder aan. Hoe hoger de baby wordt gehouden, hoe meer kracht hij nodig heeft om zijn hoofdje rechtop te houden. En de baby op zijn buik op jouw buik leggen.
  2. De baby ligt met zijn buik op je arm. Dit doe je zo: steek je arm tussen de beentjes van de baby door en leg je hand op zijn buik. Doe je andere arm onder het hoofdje van de baby en leg je hand op je andere hand (zie foto). Deze positie is ook heel fijn als een baby last heeft van zijn darmen. Nu kun je gaan bewegen met de baby. Je kan de baby snel en langzaam bewegen, op en neer, rondjes draaien enz. Let er wel op dat je regelmatig even stopt om de baby de bewegingen te laten registreren.
  3. Leg de baby op de grond met zijn bovenlichaam op een opgerolde handdoek (of kussen) met zijn armen over de handdoek heen op de grond (zie foto)Als je ze boeit door een speeltje, een boek, een spiegel of een andere volwassene voor je baby neer te zetten, kunnen ze de buikligging wat langer volhouden.
  4. De laatste stap is dat de baby zelfstandig op zijn buik op de vloer kan liggen. Variatie van omgeving (box, speelkleed, aankleedkussen, je eigen buik) en als je blijft spelen en je baby uit blijft uitdagen, zal hij zich op een gegeven moment gaan opdrukken en zal hij er na een tijdje aan toe zijn om zich om te rollen.

Trainen maar!

© copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden