Voorlezen aan je baby en/of dreumes

Samen lezen is een simpele en fijne manier om met je kind bezig te zijn. Je hoeft er niet veel voor te doen, een boek en een rustige plek zijn voldoende.

Voorlezen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Baby’s en dreumesen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Alleen al het horen van je stem vinden ze prettig. Dus tegen ze praten, een verhaaltje vertellen, voorlezen of zingen is voor baby’s en dreumesen een genoegen.

Maar voorlezen is niet alleen gezellig, het is ook echt goed voor de taalontwikkeling. Ze horen nieuwe woorden, rijmklanken en zelfs hoe zinnen opgebouwd worden in de Nederlandse taal (de grammatica). Dit komt (onbewust) allemaal in hun hersentjes terecht en later als ze gaan praten wordt het door hen toegepast. Elke aanleiding om te praten en te vertellen is goed: zo komt de taalontwikkeling van je baby en dreumes tot stand.

Voor baby’s en dreumesen zijn er behalve gewone boekjes ook stoffenboekjes, knisperboekjes, vingerpopboekjes, allerlei boekjes van hard karton maar ook een voelboekje en liedjesboek zijn leuk. Flapjesboeken vinden jonge kinderen vaak verrassend, maar helaas gaan de flapjes er vaak snel af als ze het zelf willen doen. Tegenwoordig zijn er dan ook schuifboekje, die wat minder snel kapot gaan onder dreumeshandjes.

  

Op www.boekstart.nl  is van alles te vinden over voorlezen aan jonge kinderen. De bibliotheken zijn momenteel gesloten, maar wellicht heeft u thuis een boekje in de kast staan of bent u in staat er één te kopen. Kinderen vinden herhalen van boekjes en verhaaltjes vaak heerlijk. Ze gaan het herkennen, weten wat er komen gaat en genieten daarvan.

Voorlezen is meer dan lezen alleen, het is ook kijken, praten en zingen. En vooral gezellig samen zijn.

© copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden